Vi er Bokhari

Bokhari består av hundrevis av unike og fantastiske kvinner og menn som alle spiller en viktig rolle i å skape det økosystemet som Bokhari med årene har blitt, og som gjennom ansvarlig og mer bærekraftig design og produksjon bidrar til å sikre anstendige arbeidsplasser til 450 kvinner og menn, og kvalitetsutdanning til nesten 1000 jenter og gutter ved LAMS skolen vegg i vegg.
.
Fra våre kvinnelige og mannlige håndverkere som vever, fletter og strikker, til de hardtarbeidende teamene som trykker og syr, for ikke å glemme teamet med engasjerte lærere og administrasjon ved LAMS-skolen, og til vårt engasjerte kontorpersonale og administrasjon. Og teamet i Norge! Hos Bokhari er alle viktige.
.
Bak hvert Bokhari-produkt er det en liten historie, og når du legger sammen alle disse små historiene, så får du Bokhari-historien, en som har forandret livene til tusenvis av mennesker i mer enn 30 år, og vil fortsette å gjøre livet bedre til titusener i årene som kommer.
.
Vi ville ikke vært der vi er i dag, og vi vil ikke nå dit vi ønsker å være i morgen, om det ikke hadde vært for disse individene. Hver og en av dem er en del av Bokhari historien.
.
Her får du møte noen av de menneskene som utgjør Bokhari, i Norge og i Pakistan.

Møt menneskene bak Bokhari

Her får du møte mange av kvinnene og mennene bak Bokhari. Flere profiler legges til etter hvert, så kom tilbake. Og få med deg filmen, nederst på siden.
  • Adil er designer og den som gjør mye av artwork’et som ligger bak ferdigstillingen av trykkene på handlenettene vi lager. Han har to sønner, men bor et stykke unna Bokhari-veveriet, så ingen av dem går på LAMS-skolen.
    Adil har jobbet som designer i hele 19 år, men begynte hos Bokhari kun for ett år siden. Før han begynte hos oss jobbet han spesielt med tekstildesign og trykk hos store, internasjonale selskaper som lagde sengetøy og klær. Overgangen til å jobbe ved Bokhari-veveriet var stor, men han trives godt i et litt mindre miljø der alle kjenner alle og han får være med på hele prosessen fra konsept til ferdig produkt.
    Med sin bakgrunn og kunnskap om trykking er Adil ofte med på å løse utfordringer som oppstår i forbindelse med nye trykk, hvordan ulike trykketeknikker kan kobles sammen for å gi det beste resultatet osv. Hans praktiske erfaring innen produktdesign og utskrift har også vært nyttig for Bokhari i en fase der vi utvikler nye produkter og nye konsepter hele tiden. Jobben han synes var spesielt utfordrende, men også morsom, var å jobbe med trykkene til den nylig lanserte kolleksjonen av handlenett og reisebager Bokhari leverte til Nasjonalmuseet.
  • Fembarnsmoren Sadaf har jobbet ved Bokhari-veveriet i 14 år. I begynnelsen sorterte hun filler til ryer og tepper, etter hvert har hun lært seg å strikke, hekle og flette og i dag lager hun nydelige kurver, grytekluter og bordbrikker.
    Selv har Sadaf aldri gått på skole – hun kan dermed verken lese eller skrive. Men alle fem barna hennes (to døtre og tre sønner) går eller har gått på LAMS-skolen. Mannen hennes jobber som dagarbeider, men inntektene hans er ikke nok til å dekke husholdningsutgiftene deres og barnas utdanning. Derfor begynte Sadaf i 2010 å jobbe på Bokhari-veveriet, og har blitt der siden. Dette har gitt henne og familien en forbedret og mer stabil økonomi – og ikke minst gir det barna en lysere fremtid.
    Med en sikker inntekt er Sadaf i dag familiens viktigste forsørger. Og med barna på skolen håper Sadaf at også deres fremtid er sikret. Hun har også inspirert søsteren sin til å begynne å jobbe, slik at hun også kan forsørge sin familie.
    Når Sadaf reflekterer over livet sitt før 2010, minnes hun en daglig kam om å overleve, å ha nok mat på bordet til seg og mannen. «Før jeg begynte i jobben på Bokhari-veveriet, møtte vi mange vanskeligheter. Men nå er familien min og jeg mye lykkeligere. Den største velsignelsen er at barna mine får gratis utdanning ved LAMS-skolen. Da får de muligheter som jeg aldri fikk. De er håpet mitt. Gjennom deres utdannelse vil fremtiden til alle bli bra.»
  • Muhammad er pakke- og lagersjef på Bokhari-veveriet i Pakistan. Der leder han et stort team som til enhver tid er travle med å pakke alt fra handlenett og grytekluter til kurver og tepper. Muhammad, som selv gikk på LAMS-skolen i fem år fra 1996-2000, har fem barn – alle fem har gått på LAMS og tre av dem gjør det fremdeles.
    Her presenterer Muhammad seg selv: «Noen år etter å ha fullført utdanningen min på LAMS-skolen begynte jeg å jobbe ved Bokhari-veveriet i pakkeavdelingen deres. Sjefen min da lærte meg alt jeg kan i dag om å pakke ulike produkter. På den tiden var vi bare fem som jobbet i avdelingen, og vi pakket kun ryer og tepper. Hver uke pakket teamet vårt én full container med tepper som skulle sendes til Norge og Sverige. Det var full fart døgnet rundt i flere år.
    Noen år senere gikk sjefen bort og stillingen som pakkesjef ble utlyst. Da hadde jeg lært så mye at jeg søkte og fikk stillingen – og siden da har jeg ledet teamet her, i oppturer og nedturer. Jeg husker spesielt årene rundt 2012-14, da var det lite aktivitet på veveriet, ingen nye ordrer og dermed heller ikke noe for oss å pakke. Det var triste tider og mange mistet jobben. Men heldigvis tok ordrene seg opp og i dag har teamet økt til 7-8 personer som igjen jobber for fullt med å pakke kurver, grytekluter, bordbrikker, handlenett, forklær og mye, mye mer.
    Jeg har alltid hatt sansen for å pakke, og med de mange nye produktene har jeg alltid tatt på meg utfordringen med å finne nye måter å pakke på. Både effektivt, men ikke minst ordentlig. Vi vil jo ikke at de håndlagde produktene skal bli ødelagte på veien til Norge.
    Teamet mitt og jeg jobber sammen som en familie, og jeg liker virkelig å jobbe på Bokhari-veveriet. Det beste er at mine fem barn får gratis utdanning på LAMS -skolen, og min kone støtter husholdningen vår ved å strikke grytekluter hjemmefra. Sammen jobber vi hardt, styrer husholdningsutgiftene våre godt og sørger for at barna våre får en god utdannelse. Familien min og jeg er veldig glade.
    Broren min, Mohsin, jobber også her på Bokhari-veveriet. Og de fleste kollegaene mine er naboer og gamle bekjente fra Sultan Town, så på en måte oppleves dette som mer enn en arbeidsplass. Det er som å komme hjem til en familie.»
  • Fouzia er rektor ved LAMS-skolen som ligger vegg i vegg med Bokhari-veveriet. Der har hun overordnet ansvar, godt hjulpet av en nestleder og tre koordinatorer, for nærmere 1000 elever og over 50 lærere og andre ansatte i administrasjonen. Hun er mor til fire barn.
    Slik beskriver Fouzia seg selv og sin rolle: «I 2001 fullførte jeg mastergraden min og begynte med det samme å jobbe som lærer på forskjellige skoler. I løpet av min tid på The Educators (en av mange velrennomerte privatskoler i Pakistan) hørte jeg om en ledig stilling som rektor ved LAMS-skolen. Dette var i år 2010. LAMS-skolen var allerede da kjent som en noe annerledes skole, en skole der fokus ikke bare var på det akademiske, men også en inkluderende skole som hadde et større sosialt formål, og et eget fokus på å sikre jenter skolegang. Det fristet å jobbe på en slik skole og jeg søkte. Etter et langt intervju med nå avdøde Yawar Bokhari ble jeg tilbudt jobben og begynte med det samme.
    På den tiden tilbød LAMS utdanning fra 1. til 10. klasse, ingen førskole. Elevtallet var cirka 400 og det var 20 lærere, de fleste med ganske grunnleggende utdanning, få med spesialisert lærerutdanning. Etter hvert har vi strammet inn på dette, slik at i dag har alle lærere minst en mastergrad og de fleste av de 50+ lærerne har en spesialisering.
    Også elevtallet har økt. I dag går nærmere 1000 elever, de fleste jenter, på skolen. De minste er 4 år og går på førskolen som ble bygd i 2015, opp til de eldste som er 16-17 år.
    Mange av endringene i min tid ved LAMS har vært for å forbedre læringsmiljøet. Bl.a. ble skolens bibliotek etablert for å oppmuntre til mer lesing og læring blant elevene. Samtidig har vi innført mange initiativ for å prioritere praktisk læring slik at elevene forstår konsepter mer effektivt.
    Hvert år skjer det nye ting ved LAMS-skolen, og jeg gleder meg til å fortelle om alt vi har planlagt for det nye skoleåret. For når jeg ser fremover, er mitt endelige mål å forvandle LAMS-skolen til et fullverdig skoletilbud, inkludert universitet, hvor kvalitetsutdanning er tilgjengelig for alle.»
  • Atifa er HR- og personalsjef ved Bokhari-veveriet, og leder med det bedriftens viktige arbeid både med å sikre et godt og trygt arbeidsmiljø, men også å sikre at vi til enhver tid har oppdaterte regler og forskrifter.
    Atifa har bakgrunn fra å jobbe med HR i verdens største sokkeprodusent, Interloop, som også holder til i Faisalabad, Pakistan. Der jobbet hun i noen år til hun giftet seg og ble mor. Kombinasjonen mor-jobb ble etter hvert vanskelig, arbeidsgiveren viste lite fleksibilitet, og Atifa valgte å fratre. Men etter hvert savnet hun arbeidslivet, så da Bokhari åpnet opp for å rekruttere en erfaren HR-sjef i januar 2023, så søkte Atifa og fikk jobben. Med seg hadde hun verdifull erfaring fra større bedrifter, og en god kjennskap til hvordan effektive HR-systemer kan og bør fungere. Utfordringen hennes ved Bokhari-veveriet var å utvikle realistiske og praktiske HR verktøy som var tilpasset virksomhetens størrelse og art. Det arbeidet er godt i gang og vi har kommet langt på vei fra hvor vi var bare for 2 år siden.
    Atifa er en stolt mor, og sønnen som nå er snart 2,5 år er med henne på jobb hver dag. Da hun begynte i Bokhari var han bare 4 måneder gammel, og fikk god hjelp av både kollegaer en egen «barnepike» til å passe sønnen. Det var denne balansen Atifa var på utkikk etter, og som gjør at hun trives så godt hos Bokhari – og som mor.
    Atifa er rask med å nevne at hun også har et liv utenom å være HR-sjef og mor: Hun liker hun å utforske sine kreative sider gjennom å lage mat, male, lese poesi og spille badminton!
  • Rehan leder avdelingen der det flettes kurver, strikkes grytekluter og hekles gryteunderlag, og mye, mye mer. Han har fire barn, to døtre og to sønner, alle fire går på LAMS-skolen. Han har også en søster som i sin tid gikk på LAMS-skolen.
    Her forteller Rehan om seg selv: «Jeg har jobbet i Bokhari i 28 år. Da jeg startet, lagde vi kun ryer, og min rolle var å veie avfallsmaterialer som skulle sorteres av kvinner før de ble sydd sammen til lange remser. De ryddet og sydde materialene hjemme, og jeg inspiserte arbeidet deres før jeg leverte det til veveavdelingen.
    Etter hvert gikk vi over til å lage nye produkter som sjøgresskurver, grytekluter og palmebladskurver. Jeg var med i testingen av nye produkter, og veiledet kvinner til å lage prøver fra hjemmene sine. Etter hvert opparbeidet jeg meg en god erfaring og kunne gi gode råd til kvinnene. Min rolle er å sikre kontroll i kvalitet og at produktene følger de designene, størrelsene og formene som er gitt.
    Takket være Bokhari får mine fire barn gratis utdanning ved LAMS-skolen, og jeg har vært i stand til å støtte familien min godt i alle disse årene.»
  • Shabana jobber som renholder og kontorassistent på Bokhari-veveriet, en jobb hun har hatt i flere år. Før det jobbet hun som renholder på LAMS-skolen vegg i vegg. Hun ble nylig enke, har to døtre og to sønner. Til tross for et tøft liv som enke og alenemor, har Shabana alltid et smil på lur. Her forteller Shabana med egne ord om seg selv:
    «Mitt navn er Shabana Kousar. Min mor begynte å jobbe ved Bokhari-veveriet da de startet i 1989. Etter at jeg giftet meg, fikk mannen min plutselig slag og ble syk. Med fire barn, ingen inntekt og min manns medisinske utgifter, var jeg desperat. Foreldrene mine var også fattige, så jeg hadde ikke noe annet valg enn å finne arbeid. Heldigvis fortalte min mor meg om en ledig jobb som renholdsassistent på LAMS-skolen. Jeg søkte og fikk jobben og begynte med det samme. Det flotte var at dermed fikk barna mine også gå på skole. Jeg jobbet i LAMS i flere år før jeg ble overført til Bokhari-veveriet. Tiden min på LAMS var fantastisk, og det er den også her på veveriet. Jeg føler at jeg er en del av en familie. Alle er så støttende, og jeg er så takknemlig. Dessverre gikk mannen min bort for et år siden, men kollegaene sto ved siden av meg i den vanskelige tiden. Jeg er takknemlig for deres støtte, og jeg er glad for å kunne jobbe her. Hele familien min er knyttet til Bokhari og LAMS-skolen. Moren min jobber her fremdeles, sammen med mine tre søstre – de fletter kurver av palmeblad og sjøgress. Alle mine fire barn har fått gratis utdanning fra LAMS skolen, og nå går min yngste datter i 10. klasse.»
  • Umar er vår egen, in-house fargeekspert. Han er ansvarlig for all innfarging av stoffer, og tilbringer mesteparten av tiden sin på vårt eget fargelaboratorium der farger prøves og testes ut før de går til full produksjon. Her farges stoff som skal brukes til grytekluter, tepper, handlenett og mye, mye mer.
    Slik introduserer Umar seg selv: «For fire år siden begynte jeg å jobbe hos Bokhari på fargelaboratoriet under en dyktig sjef som lærte meg mye om hvordan innfarging av stoffer gjøres på veveriet. Da han sluttet, søkte jeg på jobben hans og med den erfaringen jeg hadde opparbeidet meg så ble jeg valgt som den nye fargemesteren, en spennende mulighet for å lære enda mer.
    I dag er jeg stolt over å være ansvarlig for all innfarging av stoffer på veveriet, og etter hvert som produktporteføljen vår utvider seg, så eksperimenterer vi også mer og mer med nye materialer. Fra kun å farge inn bomull, jobber vi i dag også med nye, spennende materialer som sjøgress, bananfiber, palmeblader og strå. Dette er nytt og krevende, men gøy.
    Å jobbe på Bokhari-veveriet har gitt meg mye. Det er et flott arbeidsmiljø her, nesten som en familie der alle passer på alle. Det er spesielt viktig for meg siden jeg bor langt hjemmefra. Takket være denne jobben hos Bokhari kan jeg støtte familien min, fortsette å utvikle meg profesjonelt og føle meg som en del av et nært fellesskap. Hver dag jeg kommer på jobb, så minnes jeg om dette og er dypt takknemlig for denne muligheten.»
  • Har du noen gang bestilt en ordre fra nettbutikken vår, så er det stor sannsynlighet for at vår eminente lagersjef, Monica, har vært involvert i pakkingen og utsendelsen av bestillingen fra lageret vårt på Sjøholt på Sunnmøre.
    Monica er oppvokst i Ålesund, men flyttet til Sjøholt i 2002 der hun kjøpte hus og ble boende med sine fire barn. Til tross for sin unge alder er Monica allerede bestemor til to små. Monica er lidenskapelig opptatt av hester, hunder og alle dyr som trenger noen. Da hun var 16 år, reddet hun hester fra slakteriet og de ble hos henne i hele 27 år. I tillegg til sine egne barn, har Monica åpnet hjemmet sitt og vært besøkshjem for barnevernet i mange år. Mottoet hennes er «Der det er hjerterom er det husrom, her er alltid plass til alle.»
    Møtet med Bokhari var egentlig for å hjelpe til med å sette opp lagerhyller i 2021 da vi flyttet lageret vårt fra Oslo til Sjøholt. Det ble verdens lengste jobbintervju (7 timer!), og da hyllene var på plass, og alle varene var organisert og plassert korrekt, så var jobben som lagersjef hennes.
    I tillegg til å ha full kontroll på lageret, bidrar hun også til når Bokhari stiller ut på messer og ulike arrangement, hun er rett og slett blitt en uunnværlig del av Bokhari økosystemet!
    Som Monica sier: «Vet at man kan ikke si at man ikke kan noe, før en har prøvd det og som regel klarer man alt man vil!!»
    Så neste gang du bestiller noe fra Bokhari, så vi at vi ikke bare skaper arbeid til fremadstormende kvinner i Pakistan, men også på Sunnmøre.
  • Amar Nissar har jobbet ved Bokhari-veveriet i 12 år. Han har to døtre og en sønn – alle går på LAMS-skolen.
    Her forteller Amar om seg selv med egne ord: «Jeg har jobbet her i 12 år, og det har vært en utrolig reise. Før jeg begynte i Bokhari, drev jeg min egen trikotasjeenhet (sengetøy m.m.). Men så gikk det ikke så bra og jeg måtte dessverre legge den ned, noe som etterlot meg uten en inntektskilde for å støtte familien min og barnas utdanning.
    I løpet av denne utfordrende tiden hørte jeg om at Bokhari-veveriet var på utkikk etter folk med erfaring og som ville være med på å en nysatsning, å sy handlenett. Jeg sydde den første prøven, og gradvis ble det mer og mer å gjøre. På den tiden fantes det ikke engang en skikkelig syenhet ved Bokhari, vi var 2-3 personer som satt sammen uten egentlig en klar formening om hvor dette ville ende.
    Etter hvert som Bokhari utvidet porteføljen sin innenfor sy og søm, var jeg med på å lage de første handlenettene til Bolia, laget av jute. Og etter hvert som Bokhari begynte med forklær, ryggsekker, vesker og bøttehatter, så var jeg med på dette også.
    Så kom det en ny mulighet hos Bokhari – å bli ansvarlig for klipping av stoffer til bruk i merch-produkter. Jeg så det som en ny utfordring og søkte – og fikk jobben. Med meg har jeg en assistent og sammen klipper vi til alle stoffer som brukes i alle handlenett, forklær, vesker og bager som lages på veveriet. Det er høyt tempo, så vi står på for fullt og sammen er vi et team.
    Men den aller største velsignelsen er at barna mine får gratis utdanning ved LAMS-skolen, noe som har brakt enorm lykke og håp til familien min. Bokhari har rett og slett har forandret livet mitt, og jeg er dypt takknemlig for alle mulighetene jeg og min familie har fått disse 12 årene. Familien min og jeg kunne ikke vært lykkeligere.»
  • Zaibunissah har jobbet ved Bokhari-veveriet i fire år. Hun strikker, fletter og hekler. Hun har tre barn, en datter og to sønner, alle tre går på LAMS-skolen vegg i vegg.
    Slik beskriver Zaibunissah sin historie med egne ord: «Jeg har jobbet hos Bokhari i fire år nå, og det har vært en livsendrende reise. For fire år siden flyttet familien min til Sultan Town. Før pleide jeg å sy hjemmefra, mens mannen min jobbet som dagsarbeider. Vi jobbet hardt og mye, men hadde dårlig råd og ingen penger til å dekke utgifter, og ikke hadde vi råd til barnas utdanning heller.
    Da vi flyttet til Sultan Town, fortalte en venn meg om at Bokhari drev med håndlagde produkter. Hun viste meg arbeidet hun selv gjorde der, og jeg ba henne lære meg det. Siden jeg allerede hadde noen sømferdigheter, lærte jeg raskt av henne.
    Snart introduserte hun meg for Bokhari, og jeg fikk muligheten til å flette en kurv av sjøgress. Prøvene mine ble godkjent, og jeg begynte å jobbe med forskjellige håndlagde produkter, som kurver og fat. Det har ikke blitt så mye sying, men desto mer fletting og hekling, og litt strikking.
    Det lykkeligste øyeblikket for meg var da jeg fikk vite at Bokhari også tilbyr gratis utdanning for ansattes barn. Jeg registrerte umiddelbart alle tre barna mine, og å se deres begeistring ga familien vår enorm glede. Nå mottar de kvalitetsutdanning, og jeg føler meg stolt over å støtte fremtiden deres.
    Over tid har ferdighetene mine forbedret seg betydelig. Jeg er nå ansvarlig for å lage nye prøver og fortsetter å jobbe delvis hjemmefra og delvis på veveriet. Det gir meg anledning til å håndtere alt hjemme også. Bokhari og LAMS har forvandlet livene våre ved å tilby økonomisk stabilitet og utdanningsmuligheter for barna våre. Familien min og jeg er utrolig glade og takknemlige for å være med på denne reisen.»
  • Mohsin er ansvarlig for å forberede renningen til alle vevde produkter som blir laget på Bokhari-veveriet, inkludert tepper, pynteputer, spisebrikker og løpere. Han har to døtre og en sønn – alle tre går på LAMS-skolen.
    Allerede i 1989, før Mohsin var født, fikk moren og faren hans jobb ved det nystartede Bokhari-veveriet som lagde ryer. På den tiden hadde ikke foreldrene hus, så de ble innlosjert hos andre kollegaer. Etter hvert hadde de råd til et eget sted å bo og da begynte også familien å vokse.
    Men da Mohsin ble gammel nok til å begynne på skole så fantes det ingen barneskole i Sultan Town. Nærmeste skole var 10km unna, i storbyen Faisalabad. Dette var i 1996 og det var året LAMS-skolen ble åpnet som et gratistilbud til ansattes barn. Mohsin var dermed i det første kullet av elever på skolen. 5.oktober 1996 vil for alltid bli en merkedag – ikke bare for lille Mohsin som hadde sin første skoledag, men også for hele lokalsamfunnet i Sultan Town som hadde fått sin egen skole.
    Sammen med søsknene sine, og alle de andre andre 150 elevene som da gikk på LAMS, fikk Mohsin den grunnutdanningen han og foreldrene hadde håpet på. Mohsin fullførte grunnskolen og ønsket å fortsette med videre utdanning, men måtte i 2007 – 15 år gammel – avbryte på grunn av familiens dårlige økonomi og måtte ut i arbeid. Det var for det meste strøjobber de første årene før han som 18-åring fikk jobb på Bokhari-veveriet, akkurat som sine foreldre i sin tid. Og med det kunne han etablere sin egen familie og forsørge dem.
    Sakte med sikkert ble han ekspert på renninger til veving, og trener nå også opp nyansatte.
    Mohsin har hatt sine utfordringer i livet. Moren døde i 2015 og faren i 2021. Men, som Mohsin selv sier: «Deres harde arbeid og det de ofret for sine barn fortsetter å inspirere meg hver dag. I dag er jeg stolt over å videreføre arven deres i Bokhari, og den største velsignelsen er muligheten for barna mine å få gratis utdanning ved LAMS-skolen. Dette, sammen med en god, stabil inntekt, har brakt lykke og trygghet til familien min. Bokhari-veveriet er mer enn bare en arbeidsplass for meg; det føles som hjemme. Det støttende miljøet og følelsen av tilhørighet her gjør meg stolt over å være en del av denne organisasjonen.»
  • Khalida jobber som syer, en jobb hun har hatt i seks år.
    Khalida fortsetter i sin fars fotspor. Han jobbet som vever på Bokhari i over 25 år og var blant de aller første ansatte ved Bokhari-veveriet. På tiden da faren pensjonerte seg, begynte Bokhari å utforsek et nytt produkt – bærenett laget av resirkulert bomull. Etter hvert viste det seg at disse bærenettene ble en stor suksess og Khalida fikk mange flere kollegaer.
    Khalida selv fikk aldri anledning til å få seg en utdanning. Foreldrene synes ikke det var viktig nok å prioritere skolegang for døtrene sine. Men Khalida ser annerledes på det og forteller med stolthet at datteren Mehak (9) går i andre klasse på LAMS-skolen, og med det får muligheter som moren kun drømte om.
    Som hun sier «Det støttende og vennlige miljøet ved Bokhari-veveriet gjør at jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Det føles som en familie hvor kollegene mine og jeg jobber sammen med glede og engasjement. For meg er Bokhari mer enn bare en arbeidsplass – det er et andre hjem som har gitt meg mål, stolthet og utallige grunner til å være takknemlig. Men viktigst av alt er at datteren min får skolegang.»
  •  

    Muhammad er en av fire gartnere ved Bokhari-veveriet og LAMS-skolen, og sammen har de skapt en liten oase full av fargerike blomstrer. Muhammad har fire barn, en datter og tre sønner, alle har gått på LAMS-skolen, men er nå voksne og har flyttet hjemmefra.

    Som gartner tar Muhammad jobben sin svært seriøst, men anser også seg selv som privilegert å få jobbe på et sted som verdsetter det han gjør. «Jeg bidrar til å skape et rolig og hyggelig arbeidsmiljø her,» sier Muhammad «et sted der mine kollegaer vil ønske å tilbringe tid».
  • Rimsha er bærekraftsansvarlig ved Bokhari-veveriet. Det innebærer at hun har ansvaret for at vi har de rette systemene på plass for å sikre at alt vi gjør er i tråd med internasjonale og egne høye standarder innen miljø-, sosiale- og forretningsetiske forhold. Hun er ansvarlig for å sikre at vi er oppdaterte på alle mulige sertifiseringer som ISO, Sedex SMETA, GRS, Fairtrade, Oekotex og andre, og at vi hele tiden strekker oss litt lenger for å bli en enda mer ansvarlig produsent av tekstiler og interiørprodukter.
    Rimsha ser på seg selv som en miljøverner, og nettopp derfor trives hun i jobben hos Bokhari. En annen grunn til at hun liker jobben sin er at arbeidsplassen har en kultur som fremmer kvinner og beskytter arbeidsrettighetene sine. Som Rimsha sier, «Hver gang jeg går på jobb så føler jeg meg trygg, akkurat som om jeg er hjemme hos meg selv».
  • Imran har jobbet som kasserer ved Bokhari-veveriet i 29 år, først som assistent til faren sin, deretter med hovedansvar for alle kontanter som strømmer inn og ut. Selv om det med årene er blitt mindre kontanter i omløp (de fleste ansatte ved Bokhari-veveriet mottar i dag lønninger direkte inn på bankkontoer og de fleste fakturaer blir betalt online), så er det fremdeles en viktig jobb Imran. Og han tar jobben sin svært seriøst: «Jeg utfører arbeidet mitt med full dedikasjon og tar fullt ansvar for alle kontanter i omløp her, så jeg blir her så lenge det er behov for meg».
    Vi får håpe at kontanter ikke forsvinner med det første…
  • Minahal er ansvarlig for kvalitetssikring ved Bokhari-veveriet, deriblant å utvikle og implementere gode prosesser som skal sikre kvalitetskontroll både på produktnivå, men også i hele forsyningskjeden. Til tross for sin unge alder, har Minahal et stort og viktig ansvar, noe hun synes er helt ok, men likevel er ansvaret sitt bevisst.

    Hos Bokhari har Minahal hatt muligheten til å vokse profesjonelt. Utfordringene har vært mange, og ofte finnes det ingen fasitsvar på løsningene. Sammen med kollegaer har Minahal bidratt til å løfte kvalitetssikring til et nytt nivå, noe som bidrar til å sikre at Bokhari klarer å opprettholde de strenge kvalitetskravene som stilles, uansett om det er ift miljøkrav, produktdesign eller HMS.

    Selv sier Minahal at «arbeidsmiljøet her er så trygt og godt og har gitt meg friheten til å kunne utforske nye områder. Fleksibiliteten arbeidet gir meg, og den støtten jeg får, betyr alt for meg.»

  • Muhammad har jobbet som vever i over 20 år. Det var faren hans som lærte ham å veve – han jobbet også på Bokhari-veveriet i sin tid. Både faren og Muhammad er eksperter på Jacquard veving, en teknisk komplisert veving der hullkort benyttes for å lage intrikate mønstre i vevingen. Kona fletter kurver av strå og palmeblader, og sammen har de sikre inntekter som gir familien en trygghet og stabilitet.
    De har tre døtre og en sønn. De to eldste går på LAMS-skolen, mens de to yngste skal starte når de blir store nok. Muhammad og kona setter ekstra stor pris på skolen og den utdanningen banra deres får. Det vil også bidra til å sikre deres egen alderdom, selv om de (som alle ansatte ved Bokhari-veveriet) også har en god pensjonsordning og helseforsikring.
  • Saba har jobbet ved systua på Bokhari-veveriet i nærmere 2 år. Hun bor hjemme med foreldrene sine og hennes fire søsken. Ingen av foreldrene hennes jobber, så derfor bidrar Sabas arbeid til sårt trengte midler slik at familien har en fast inntekt.
    Selv har Saba gått noen år på skole, men fullførte aldri videregående. Hun håper derfor at den dagen når hun selv får døtre at de får gå på LAMS-skolen vegg i vegg, og velger seg den videreutdannelsen de ønsker.
  • Tanveer har jobbet som vever hos Bokhari i 24 år. Da han begynte var det kun filleryer som ble vevd, men i dag vever han også tepper, løpere, putetrekk, spisebrikker og matter. Noen år siden begynte også kona til Tanveer å jobbe på veveriet – hun fletter kurver av sjøgress. Sammen har de tre barn som alle går/har gått på LAMS-skolen. De to døtrene deres går i 3. og 6. klasse, mens sønnen gikk sine første fem år på LAMS, men går nå i 8. klasse på en annen skole.
    Håpet til Tanveer er at, dersom LAMS åpner opp for at også gutter kan fortsette etter 5.klasse (noe vi jobber for), så skal alle barna gå på samme skole igjen – og alle barna hans skal fullføre grunnskolen.
    Arbeidet ved veveriet, samt tilbudet om gratis skolegang, gir familien sikre inntekter og muligheter for å bygge seg en lysere fremtid.
  • Sana er fra Sultan Town, forstaden til millionbyen Faisalabad og stedet der Bokhari-veveriet og LAMS-skolen ligger. Hun begynte som elev på LAMS-skolen allerede som 6-åring, og gikk hele grunnskolen der.
    I 2011 ble hun uteksaminert og søkte jobb som assisterende datalærer ved LAMS, og etter hvert hovedlærer i data og kommunikasjon. Hun jobbet på skolen i flere år mens hun på kveldstid tok kurs i grafisk design. Med en økende interesse for design og utforming, samtidig som behovet for disse ferdighetene økte ved Bokhari-veveriet, ble hun raskt plukket opp til å bidra til produktutvikling og design, noe hun jobber med i dag.
    I dag er Sana gift og har hun to sønner på 4 og 2,5 år. Den eldste skal begynne på LAMS-skolen til neste år, og Sana gleder seg til at sønnene skal få gå på samme skolen der hun en gang gikk.
    Om fremtiden, sier Sana: «Min drøm er at sønnene mine skal vokse opp til å bli snille, trygge og prinsipielle menn. Menn som støtter og respekterer kvinner, hjelper andre og løfter opp de rundt dem. Uansett hvilke veier de velger i livet, håper jeg de forfølger lidenskapene sine, bygger vellykkede karrierer med integritet og gir en positiv innvirkning på verden, alt mens de lever lykkelige, balanserte og tilfredsstillende liv.»
  • Noor Hussain (68) er en av de eldste ansatte ved Bokhari-veveriet, og også blant de første som ble rekruttert som vever på begynnelsen av 1990-tallet da det kun ble produsert ryer. Noor fyller snart 70, kalles «bestefar» av sine yngre kollegaer, men han nekter å pensjonere seg.
    «Så lenge jeg har krefter igjen i kroppen min, og så lenge toppen er med, så kommer jeg på jobb hver dag», forteller han med et stort smil.
    I dag bidrar Noor med sin lange erfaring til å lære opp unge vevere til teknikker som færre og færre kan. Alt fra klassisk veving til jacquard-veving, Noor er eksperten som kan det meste. Kontinuerlig utforskning av nye materialer og nye produkter betyr at Noor aldri har en kjedelig dag på jobb, og om du har et teppe, en bordbrikke, en løper eller en pyntepute fra Bokhari, så er sannsynligheten stor for at Noor har vært involvert.
    Alle hans 6 barn har gått på LAMS-skolen og har gått videre til andre jobber. Selv gikk Noor aldri på skolebenken, men er stolt av at barna hans, og barnebarna, nå kan lese og skrive.
  • Asia Nasrullah er 29 år gammel, er gift og har tre sønner – to av dem går på LAMS-skolen vegg i vegg. Asia har jobbet på Bokhari-veveriet i fire år og strikker og hekler grytekluter og kurver.

    Asia selv har aldri gått på skole, og kan verken lese eller skrive. Derfor setter hun ekstra stor pris på at sønnene hennes får mulighet til en kvalitetsutdanning. Mannen til Asia jobber som dagarbeider, noe som gir en usikker inntekt, så arbeidet til Asia er derfor den eneste faste inntekten familien har, og bidrar til å dekke de økende kostnadene til mat og husly.

    Asias drøm er at sønnene hennes skal få et bedre liv enn det hun og mannen har i dag, at de skal få seg en god utdannelse og få gode jobber slik at de kan forsørge sine familier, og sine foreldre. Veien dit er lang, men hun er på vei.

  • Runa er en fremtidsrettet norsk designer med fokus på bærekraft og sosialt entreprenørskap. Hun har bred erfaring fra design av kvalitetsprodukter og utstillinger for ledende merker og museer, til urban planlegging og produksjon av eplejuice. Runa er kreativ leder i Bokhari og bruker sin kunnskap, erfaring og lidenskap til å videreutvikle Bokhari og designe nye produkter av bærekraftige materialer. Runa bor på Sjøholt, Ålesund, og har en datter.

  • Amar er en lidenskapelig sosial entreprenør med bakgrunn fra utvikling og humanitært arbeid. Han har en glød for sosial og økonomisk rettferdighet, med et spesielt fokus på barn og kvinners rettigheter. Dette gjenspeiles i hans visjon om at Bokhari skal være en pådriver for å fremme bærekraftige løsninger som også setter mennesker i fokus. Amar er daglig leder i Bokhari med ansvar for den daglige driften og videreutviklingen av bedriften. Amar bor i Oslo, har tre døtre og er gift med Noor.